5 rad, jak si užít dovolenou

Před dovolenou se snažíme mít čistý stůl. Abychom mohli odjet s čistým štítem a dobrým pocitem. To v současné době nejde. Práce je hodně, také je zajímavé, že zrovna před dovolenou se nahrne spousta nových úkolů. A my nechceme nechat kolegům „kostlivce ve skříni“. A tak pracujeme přes čas a balíme na poslední chvíli. Je i hodně rodin, kde je snaha to uklidit doma, abychom se vraceli do čistého převlečeného, vyluxovaného bytu. A že vlastně máme dovolenou nám dojde až za pár hodin – když si sedneme na zahradu na chalupě nebo čekáme v gatu na letišti.

  1. Co nehoří, to nedělej
  2. Napiš všem, že jedeš na dovolenou
  3. Pracovní mobil offline
  4. Odpočívej, plavej, choď a směj se
  5. Když se vrátíš, nechtěj všechno hned
  1. Co nehoří, to nedělej
    Jestliže něco počkalo dva týdny, tak se do toho nepouštěj. Nezačínej nový projekt, nepřidělávej si práci, aby na tebe čekala, až se vrátíš. Až přijdeš z dovolené, půjde ti to samo!
  2. Napiš všem, že jedeš na dovolenou
    Je dobré, aby lidé věděli, že jsi na dovolené. Že ty nic neuděláš a kolegyně bude za tebe vyřizovat asi jen nejnutnější věci (anebo nebude ani kolegyně). Je dobré, aby druzí věděli a mohli se podle toho zařídit.
  3. Pracovní mobil offline
    Dopřej si luxus, vypni pracovní mobil. Domluv se se svým šéfem, domluv se svým zástupcem. Aby všichni věděli a byli s tím v pohodě.
    Jestli to vyžaduje mimořádná situace nebo ty sám budeš klidnější, když budeš v obraze, co se v práci děje, stanov si čas, když budeš na mailu, telefonu a domluv se na tom s ostatními, aby se podle toho zařídili.
  4. Odpočívej, plavej, choď a směj se
    Jestli se rád vyvaluješ na pláži, namaž se krémem a ani se ze svého místa nehni. Jestliže rád chodíš na dlouhé túry, tak choď. Můžeš cokoli, co ti dělá radost. A jestli tě těší si sednout na zahrádku, popíjet drink a pozorovat život kolem, seď tam. Můžeme se v životě zastavit a jen tak být.
  5. Když se vrátíš, nechtěj všechno hned
    Návrat do reality všedního dne je někdy tvrdší, než na co jsme připraveni. Povinností může být více, nejsme „rozcvičení“. Před cvičením se přeci taky rozcvičujeme. Tak stejně tak i v práci. V klidu, zvolna, nepřepálit start.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů